Gözden kaçırmayın

Harmancık Belediye Başkanından Nilüfer Olimpik Spor Kulübüne TeşekkürHarmancık Belediye Başkanından Nilüfer Olimpik Spor Kulübüne Teşekkür

119 Yıllık Alevler Sönmedi: Afyonkarahisar'da Tarihi Pide Fırını Hala Harlı!

Tarihin Kokusu Bu Fırında: 119 Yılın Ardından Aynı Lezzet

Afyonkarahisar merkezinde, Demirciler çarşısında bulunan ve tam 119 yıl önce açılan tarihi bir pide fırını, geçmişin izlerini taşıyan lezzetini koruyarak hizmet vermeye devam ediyor. Cumhuriyet'ten daha eski bir tarihe sahip olan ve Ermeniler tarafından yapılan bina, bir zamanlar farklı sanayi kollarına ev sahipliği yapmış. 1905 yılında ise fırın olarak işletilmeye başlanmış ve o tarihten bu yana ateşi hiç sönmeyen bir efsaneye dönüşmüş. Afyonkarahisar'ın ünlü etli pidesinin yanında Ramazan aylarında pişirilen özel ramazan pideleri de bu fırında pişiriliyor.

Fırının sahibi ve ustası Ömer Yalavaç, fırının geçmişten beri süregelen işletilme biçimini anlatarak, 1905'ten bu yana aynı usulle pide yapıldığını ifade etmiş. Fırın, 119 yıl öncesinden kalma usullere sadık kalarak Afyonkarahisar'ın en eski pide fırınlarından biri olma özelliğini koruyor. Lastik ve un fabrikası gibi çeşitli işler için de kullanılan bu eski binanın, odun ateşiyle işleyen taş fırınlarda lezzetli pideler yapıldığı belirtiliyor. Fırında yapılan yenilemeler arasında, sadece binanın içine fayans döşenmiş; geri kalan her şey, sit alanı kanunlarından önceki orijinal yapısını koruyarak tarih kokan bir atmosfer sunuyor. Yalavaç, özellikle odun ateşinde pişen ramazan pidelerine ve kebaplık pidelere büyük ilgi olduğunu da sözlerine ekliyor.

#Afyon #Pidefırını #tarihifırın #ramazanpidesi