-

Gözden kaçırmayın

Genç Asker Umut Bal, Eskişehir'de Hayatını KaybettiGenç Asker Umut Bal, Eskişehir'de Hayatını Kaybetti

Milli Eğitim Bakanlığı, sahte üniversite skandalıyla ilgili yeni bilgiler sunarak kamuoyunu şaşırttı. Uzaktan eğitim verdiğini iddia eden ve hayali diploma dağıtan "Yeni Pazar Üniversitesi," Sırbistan'da yer aldığı belirtilerek dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunduğu ortaya çıkarıldı.

Bu dolandırıcılık olayında dikkat çeken detay, sahte üniversitenin “http://edu.tr” uzantılı bir internet sitesi açabilmesi. Bu uzantı, yalnızca Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınan eğitim kurumlarına tahsis edilen bir alan adı. Ancak bu uzantının nasıl elde edildiği hâlâ belirsizliğini koruyor. Millî Eğitim Bakanı, konuyla ilgili sorulara yanıt verememiş ve sorumluluğu BTK'ya atmıştır.

Yetkililerin, Mercedes Benz Türk gibi var olan kurumsal yapıların bile internet erişimlerine müdahale etmeyi seçen BTK'nın, sahte üniversiteye neden bu tür bir uzantı verildiğini açıklığa kavuşturması bekleniyor. Millî Eğitim Bakanlığı, BTK’ya yazarak sahte üniversitenin web sitesinin erişime kapatılmasını talep etti.

Yükseköğretim Kurulu Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı, konuya dair açıklamalarında, “edu.tr uzantısını veren kurumun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olduğu ve bu uzantının şartlarının BTK’dan sorulması gerektiği” ifadesini kullandı. Bu durum, kurumlar arası sorumluluk çatışmasını gündeme getirdi.

Ülke genelinde dolandırıcılığa uğrayan binlerce insanın olduğu belirtilirken, iletişim akademisyeni Doç. Dr. Osman Vedüd Eşidir, durumun ciddiyetine dikkat çekerek, “MEB’in sahte Yeni Pazar Üniversitesi ile gerçek Novi Pazar Üniversitesi’ni karıştırması ciddi bir hata” dedi. Doç. Dr. Eşidir, bu durumun dolandırıcılara kapı açtığını belirtti.

Bu skandal, sahte diploma dağıtan çetelerin ve dolandırıcılığa maruz kalan kişilerin yaşadığı mağduriyeti bir kez daha gözler önüne serdi. Bu durumun nasıl çözüleceği ve sorumluların ne zaman hesap vereceği ise henüz belirsizliğini koruyor.