-

Gözden kaçırmayın

Karacabey Longoz Ormanları: Doğanın Eşsiz GüzelliğiKaracabey Longoz Ormanları: Doğanın Eşsiz Güzelliği

Sinanpaşa ilçesinde gerçekleştirilen Köylere Hizmet Götürme Birliği desteği ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda Taşoluk beldesinde 3 yıldır ekimi yapılan brokolinin hasadına Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı da katıldı. Ülkemizde kışlık sebzeler arasında yer alan brokoli, son yıllarda hızla artan bir üretim ve tüketim trendi gösteriyor. 2022 yılından itibaren desteklenen proje kapsamında ekimi yapılan brokoli, 2024 yılı Temmuz ayının 3. haftasında toprakla buluşan fidelerin hasadıyla sonuçlandı.

Proje kapsamında çiftçilere fide dağıtımı yapıldı ve ekim alanı her yıl genişletildi. İlk olarak 2022 yılında 11 dekarlık alanda %75 desteklenen brokoli ekimi, 2023 yılında 60 dekarlık alanda %75 desteklenirken, 2024 yılında ise %60 hibeli bir şekilde toplamda 200 dekarlık alana ulaştı. Bu süreçte toplamda 369 bin adet fide dağıtımı gerçekleştirildi. Üreticiler ve alım yapan tüccarlar tarafından yoğun ilgi gören brokoli, bölge halkının geçim kaynağı haline geldi.

Brokoli üretimiyle ilgili olarak en büyük endişelerden biri olan pazar durumu, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün destekleriyle çözüldü. Hasat edilen ürünler, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlere sevk ediliyor. 2024 yılı üretim sezonunda tarlada 25 TL/kg olarak başlayan fiyat, bugün itibariyle 30 TL/kg'ye yükselmiştir. Ayrıca, ana ürün hasat edildikten sonra yan sürgünlerden gelen boyut ve ağırlık olarak az olan ürünlerin de 15-20 TL aralığında satılması beklenmektedir.

200 dekarlık ekiliş alanıyla birlikte 300 ton rekolte beklenen brokoliden ilçe ekonomisine, sadece 2 ay gibi kısa bir sürede 7,5 milyon TL net girdi sağlanması hedeflenmektedir. Proje kapsamında ise 2025 yılı üretim sezonunda "Hedef 1 Milyon Fide" ile başlayarak ekiliş alanını 500 dekara çıkarmak hedeflenmektedir.

Vali Yiğitbaşı, üreticileri tarlada ziyaret etti ve hasat sürecine eşlik etti. Ayrıca, tarlanın yanı başında yapılan hasat molasında üreticilere ünlü katmerden ikram ederek teşekkürlerini iletti.