-

Gözden kaçırmayın

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Partisinin Haftalık Grup Toplantısında Konuşma YapacakCHP Genel Başkanı Özgür Özel, Partisinin Haftalık Grup Toplantısında Konuşma Yapacak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, katılmadığı yasama yılı açılışında yapılan yeni Anayasa çağrısını eleştirdi. Kılıç, AKP Genel Başkanı’nın “Darbe Anayasası” ve “Sivil Anayasa” kavramları üzerinden meşruiyet arayışında bulunduğunu belirtti.

1982 Anayasası’nın çok sayıda değişikliğe uğradığını ifade eden Kılıç, “Bilinmelidir ki; Darbe Anayasası dediğimiz 1982 Anayasası bugüne kadar 20 kez değiştirilmiştir. 44 maddesi yürürlükten kaldırılmıştır” dedi. AKP iktidarının, 2010 ve 2017 yıllarında Anayasa üzerindeki en kapsamlı değişiklikleri gerçekleştirdiğini ancak mevcut Anayasa’nın uygulanmadığını vurguladı. Kılıç, yıllarca yeni Anayasa söyleminin sunulduğunu, ancak halkın bu konuda oyalandığını öne sürdü.

Kılıç, hukuksuzluklara da değinerek, “Yandaşlara gözü kapalı dağıtılan ihaleler, milletvekilliği düşürülen seçilmişler, hukuksuzca cezaevine konulan insan hakları savunucuları” gibi sorunların Anayasasızlık sürecinin bir sonucu olduğunu belirtti. Mevcut Anayasadan vazgeçmenin doğru olmadığını söyleyen Kılıç, “Saray’ın kapalı kapıları arkasında yazılmış Anayasayı bize dayatacaklar” uyarısında bulundu.

Siyasi ve ekonomik krizlerin kaynağı olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni gösteren Kılıç, bu krizin aşılmasının yolunun Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişten geçtiğini belirtti. Kılıç, mevcut Anayasa ile ilgili sorumluluk taşımamak adına, Saray’ın Anayasa dayatmalarında yer almayacağını ifade etti. “Darbe Anayasası’na da Hayır! Saray Anayasası’na da Hayır!” diyerek sözlerini tamamladı.