-

Gözden kaçırmayın

Karacabey Longoz Ormanları: Doğanın Eşsiz GüzelliğiKaracabey Longoz Ormanları: Doğanın Eşsiz Güzelliği

Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy, Valiliğimiz himayelerinde TÜBİTAK 3005 destekli "İnönü'den Sakarya'ya Milli Mücadele Rotasının Oluşturulması ve Etkilerinin İzlenmesi" adlı projenin strateji belirleme çalıştayına katıldı. Milli mücadeleyi zaferlerle taçlandıran ve bağımsızlıkla sonuçlandıran gazi bir şehirde yaşadığımızı belirten Sayın Valimiz programda yaptığı konuşmada şunları söyledi;

"Eskişehir, milletimizin her türlü çaresizliğe ve imkânsızlığa rağmen bağımsız bir devlet kurabileceğinin ispat edildiği toprakların adıdır. Böylesi yoklukların olduğu ortamda, 5 meydan muharebesinin 3'ü bu topraklarda gerçekleşmiştir. Bu yönüyle bizler, Eskişehirliler olarak onurluyuz ve gururluyuz. Gerçekleştireceğimiz projenin, o günlerde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının göstermiş olduğu çabaların ne kadar büyük bir önem arz ettiğini ortaya koyacağını düşünüyorum.

Atatürk'ün Eskişehirliler hakkında "Eskişehir'i ve Eskişehirlileri çok iyi tanırım. Millî Mücadele yıllarında büyük vatanseverlik ve üstün bir cesaretle mücadelemizin daima yanında olmuş, bu mücadeleye çok geniş yardımlarda bulunmuşlardır." demiştir. Atatürk, Eskişehirlilerden aldığı destek ve inançla Kurtuluş Savaşı'nı başlatmıştır. Eskişehirliler kuruluş şehri olduğu kadar kurtuluş şehri olmaktan büyük mutluluk duymaktadırlar.

Milli mücadele ruhu, bu toprakların bağımsızlık ve özgürlük tutkusunun bir simgesidir. Geçmişte milli mücadele döneminde olduğu gibi bugün de milli ruhun yaşatılmasında ve genç nesillere aktarılmasında her vatandaşımıza ve tüm kurumlarımıza büyük görev düşmektedir. Bugün, bu ruhu gençlerimize aşılamak, onları tarih bilinciyle yetiştirmek hepimizin ortak sorumluluğudur.

Bu proje, savaşla imha olma aşamasına gelen milletin gençliğini, şimdi aynı mücadeleyi anlamaya ve burada hayatlarını verenleri yaşatma azmine bir miras gibi sahip çıkmaya davet ermektedir. Vatandaşlarımızı milli mücadelede zafere ulaştıran birlik ve beraberlik ruhunu hissetme çağrısı olacaktır. Bu rotalarda canlarını veren şehitlerimizin neler için fedakârlıkta bulunduklarının tam olarak anlaşılmasının; ortaya konan birlik ve beraberlik ruhunu milletimize anlatmanın önemi ortadadır. Bu çalışma ile millet olarak ne gibi imkânsızlıklar içinde, hangi başarılara imza attığımız vurgulanacaktır.

Bugünleri bize armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimizi minnet, rahmet ve şükranla anıyoruz. Allah bizlere onlara layık olmayı nasip etsin. Bu proje ile Türkiye'nin birçok ilinden gençlerimiz, vatandaşlarımız şehrimize ve bölgemize gelecektir. İlimizin yanı sıra Bilecik, Kütahya ve Ankara illerini de kapsayan proje, bölgesel kalkınmaya ve turizmin gelişmesine de imkan sağlayacaktır. Tarihsel mirasın turizme nasıl kazandırılabileceğinin güzel bir örneğini Eskişehir'imizde göreceğimize inanıyorum.

Konuşmalardan sonra proje yürütücüsü Prof. Dr. Semra Günay tarafından katılımcılara proje hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı. Akabinde Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy, proje ekibine katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim etti.