-

Gözden kaçırmayın

Botoks Uygulaması Kırışıklıkları Azaltmak İçin Sık Tercih EdiliyorBotoks Uygulaması Kırışıklıkları Azaltmak İçin Sık Tercih Ediliyor

Kalp, vücudun ihtiyacı olan kanı pompalayarak hayatı sürdüren hayati bir organ olarak öne çıkıyor. Kalbin elektriksel uyarılmasını etkileyen yetersizlikler durumunda, kalp pillerinin devreye girdiğini belirten Doç. Dr. Murat Ünlü, bu cihazların boyutlarının oldukça küçük olduğunu ve neredeyse bir kol saati büyüklüğünde tasarlandığını ifade etti. Kalp pillerinin ömrünün 8-10 yıl arasında olduğunu vurgulayan Ünlü, bu cihazların hastanın sol köprücük kemiğinin altına, yarım saatlik bir işlemle, hasta uyanıkken lokal anestezi altında takıldığını ve hastanın işlemden bir gün sonra taburcu edildiğini açıkladı.

Kalp Uyarımında Farklı Seçenekler

Kalp hastalığının türü ve kalpteki fonksiyon bozukluğuna göre kalp pillerinin farklı boyut ve çeşitlerinin bulunduğunu dile getiren Ünlü, bazı kalp pillerinin sadece kalbe elektrik akımı vererek uyarma işlevi gördüğünü, bu tür pillerin ömürlerinin genellikle daha uzun ve cihazlarının daha küçük olduğunu belirtti. Ancak, kalpte ciddi ritim bozuklukları veya kalp yetersizliği durumlarında kullanılan kalp pillerinin daha yüksek voltajlı ve kalın olduğunu kaydetti.

Akıllı Cihazlar

Yüksek voltajlı kalp pillerinin özelliklerini açıklayan Doç. Dr. Ünlü, bu pillerin adeta bir bilgisayar gibi çalıştığını aktardı. Kalbin ritminde herhangi bir anormallik yaşandığında cihaz önce kalbin ritmini düzenlemeye çalışıyor. Eğer bu çaba yetersiz kalırsa, elektro şok uygulayarak ölümcül ritim bozukluğunu düzeltebiliyor. Ayrıca, kalp ritmi yavaşladığında kalbi hızlandırma görevini de üstleniyor.

Özel Durumlar için 3 Kablolu Kalp Pilleri

Doç. Dr. Murat Ünlü, 3 kablolu kalp pillerinin özellikle kalp yetersizliği tedavisi gören hastalar için kullanıldığını belirterek, bu tür pillerin kalbin kasılma gücünü arttırdığını ve kalbi ritim bozukluklarına karşı koruduğunu vurguladı. Ayrıca, kalp yetersizliği bulunan bir hastada sıvı dengesi bozukluğunu tespit ederek sesli bir uyarı verme işlevine sahip olduğunu da sözlerine ekleyerek, durumun aciliyetini belirterek hastanın hastaneye gitmesini sağladığını ifade etti.