-

Gözden kaçırmayın

Uzay Keşiflerinde Öncü Dr. Sian Proctor, Bilim Dünyasında İz BırakıyorUzay Keşiflerinde Öncü Dr. Sian Proctor, Bilim Dünyasında İz Bırakıyor

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, il genelinde asayiş ve huzurun temini noktasında 9 Eylül-9 Ekim tarihleri arasında yürütülen asayiş çalışmalarıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İl Jandarma Komutanı J.Alb. Tolga Yağan ve İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay ile birlikte basın mensuplarını bilgilendiren Vali Yiğitbaşı, uyuşturucudan, teröre, trafikten, asayişe kadar her alanda büyük bir titizlikle çalışma yürütüldüğünü söyledi.

İlk olarak 6.Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali güvenliği için yürütülen çalışmalara dair bilgiler veren Vali Yiğitbaşı, "Bu yıl 6.'sı düzenlenen Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Mahinur Özdemir Göktaş'ın teşrifiyle Uzun Çarşımızda başlamış, akabinde 3 gün süreyle Motor Sporları Merkezinde devam eden festival süresince 240 polisimiz görev alarak bu önemli organizasyonun huzur ve güven ortamında geçmesini sağlamıştır" diye konuştu.

Eğlencelerde silah atılması hususuna bir kez daha değinen Vali Yiğitbaşı, "Değinmek istediğim diğer konu, ki daha önce defaatle dile getirmiştim, düğün eğlence vb. uygulamalarda havaya ateş etme ile ilgili inatçı ve ısrarcı takibimiz devam ediyor. 2024 yılı içerisinde ilimiz genelinde bin 878 düğün, eğlence, asker uğurlaması vb. etkinlikler düzenlenmiştir. Etkinliklerde havaya ateş etme ile ilgili olarak 202 vatandaşımız hakkında idari işlem yapılmış, 169 silaha el konulmuş, 766 bin 794 TL idari para cezası uygulanmış, 56 şahıs hakkında da adli işlem başlatılmıştır. En son Çobanlar ilçemizde Jandarma ekiplerimizce 14 farklı adreste arama yapılmış, 14 şahıs hakkında gerekli adli ve idari işlemler başlatılmıştır. Arama sonucunda ise 6 adet tabanca, 4 adet kurusıkı tabanca, 8 av tüfeği ve 502 adet mermi ele geçirilmiştir" şeklinde konuştu.

Kamu düzeninin sağlanması için suç ve suçlularla mücadele kapsamında aranan şahısların yakalanmasının büyük önem arz ettiğini belirten Vali Yiğitbaşı şöyle devam etti: "Kolluk birimleri, kanunun tanıdığı yetki ve sorumluluk çerçevesinde sahip olduğu tüm imkânları kullanarak bu konudaki çalışmalarını kesintisiz ve özverili olarak gerçekleştirmektedir. Büyükşehirler çıkarıldığından Afyonkarahisar olarak 51 il içerisinde ilk sıradayız. JASAT ve Emniyet ekiplerimizce dönem içerisinde çeşitli sebeplerle yakalaması bulunan şahıslara yönelik yapılan çalışmalarda, 10 yıl ile 25 yıl arasında hapis cezası bulunan 9, 5 yıl ve üzeri hapis cezası bulunan 9 şahıs olmak üzere toplam 782 şahıs yakalanmış, bu şahıslardan 162'si tutuklanarak cezaevlerine teslim edilmiştir. Son olarak, il merkezimizde 25 yıl 9 ay 20 gün hapis ve 11.700.398 TL adli para cezası bulunan şahıs ile Çay ilçemizde hakkında 20 yıl 6 ay hapis cezası bulunan şahıs emniyet ve jandarma ekiplerimizin üstün gayretleri sonucu yapılan araştırma neticesinde yakalanarak sevk edildiği adli makamlarca tutuklanmıştır. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yakalama oranlarında ise yüzde 44,3 artış olduğu görülmüştür."

Kolluk güçlerimizce icra edilen faaliyetlere ilişkin Vali Yiğitbaşı, "Asayiş konularında; bin 940 genel asayiş olayı meydana gelmiş, bu olayların yüzde 87'si aydınlatılmıştır. Bir önceki yılın aynı dönemine göre Mal Varlığına Karşı İşlenen Suçlarda, özellikle Evden, İş Yerinden ve Otodan Hırsızlık olaylarında yüzde 36'lık bir azalma, Konut Dokunulmazlığının İhlali yüzde 30'luk bir azalma meydana gelmiştir. Aydınlatma oranı yüzde 88'e yükselmiştir. Emirdağ ilçemizde 1 öldürme olayı meydana gelmiş, olayı gerçekleştiren fail intihar etmiştir. Meydana gelen olayda 4 tüfek, 7 fişek ele geçirilmiştir. Dönem içerisinde yürütülen asayiş hizmetlerinde 72 tüfek, 68 tabanca, 32 kurusıkı tabanca, 60 bıçak, 2.587 muhtelif fişek ele geçirilmiş, bir önceki yılın aynı dönemine göre tabanca ve av tüfeği yakalamalarında yüzde 35'lik bir artış sağlanmıştır. Ayrıca yine bu süreçte 209 Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet olayı meydana gelmiş, toplam 46 koruyucu, 210 önleyici tedbir kararı verilmiştir. KADES Uygulaması tanıtımı kapsamında 9 bin 770 kadına bilgiler verilmiş, 9 bin 461 erkek vatandaşımıza ise 'Kadına El Kalkamaz' kapsamında bilgilendirme faaliyeti icra edilmiştir" dedi.

Siber Suçlarla Mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara değinen Vali Yiğitbaşı, "Dönem içerisinde 63 olay meydana gelmiş; olaylarda aydınlatma oranı %86'dır. Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde SİBER Polislerince internet üzerinden yapılan teknik ve fiziki çalışmalar neticesinde; 17.09.2024 günü "Nitelikli Dolandırıcılık" olayı kapsamında 20 şahıs gözaltına alınmış, şahsılar 20.09.2024 günü adli mercilere sevk edilmiş, 4 şahıs ifadeleri sonrasında, 8 şahıs Adli Kontrol şartıyla olmak üzere toplamda 12 şahıs serbest bırakılmış, 8 şahıs ise tutuklanmıştır. Ayrıca Sanal Devriye faaliyetleri kapsamında 2 Terör İltisaklı Hesap tespit edilerek gereği yapılmıştır SİBERAY faaliyetleri kapsamında Afyon Kocatepe Üniversitesinde, İhsaniye İlçesi Döger Beldesinde birçok öğrenciye Güvenli ve Bilinçli İnternet Kullanımı, Siber Zorbalık, sosyal medya kullanımında dikkat edilecek hususlar, vb. konularda seminer verilmek suretiyle bilgilendirme faaliyeti yapılmıştır" şeklinde bilgiler verdi.

Terörle Mücadele kapsamında ekiplerin çalışmalarını başarıyla sürdürdüğünü söyleyen Vali Yiğitbaşı şöyle devam etti: "FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suçu kapsamında gerçekleştirilen 9 olayda 9 şahıs gözaltına alınmış, 1 şahıs çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanmış, 8 şahıs ise adli makamlarca serbest bırakılmıştır. DEAŞ Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suçu kapsamında gerçekleştirilen planlı operasyonda yakalanan 1 şahıs adli makamlarca tutuklanmıştır. Yine PKK/KCK Silahlı Terör Örgütünün Propagandasını Yapmak suçu kapsamında yakalanan 1 şahıs adli makamlarca adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştır.

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında 99 olaya müdahale edilmiş, 168 şüpheli şahsa adli işlem yapılmış, şahıslardan 31'i adli makamlarca tutuklanmıştır. Narkotik Suçlarla Mücadele kapsamında, En İyi Narkotik Polis Anne, Narko Rehber, Narko-Gençlik ve Narko Nokta etkinlikleri kapsamında: Narko-Gençlik faaliyeti kapsamında il merkezi ve köylerde yapılan 20 etkinlikte bin 305 kişiye, Narko-Nokta faaliyeti kapsamında 5 etkinlikte 50 bin kişiye olmak üzere toplamda 25 etkinlikte 51 bin 305 vatandaşımıza bilgilendirme yapılmıştır. Ayrıca 162,742 adet sentetik ecza maddesi, 1,910 gr skank maddesi, 16 kilo 464 gr esrar, 787 gr metamfetamin, 178,50 gr bonzai, 111 kök kenevir, 44 parça cannobinoid, 14 adet captogon, 9 adet ectasy, 873 adet Sentetik Ecza maddesi, 1 adet iklimlendirme cihazı, 1 adet Esrar öğütme makinası ile 23 adet uyuşturucu kullanma aparatı ele geçirilmiştir" dedi.

Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele konularında meydana gelen 71 olayda 78 şüpheli şahsa adli işlem yapıldığını söyleyen Vali Yiğitbaşı, bu olaylarda 3.649.880 adet dolu makaron, 2.933.100 adet boş makaron, 162,85 litre kaçak alkol, 106 adet kaçak araç motoru, 4 adet sahte plaka, 1 adet motosiklet, 13 adet sikke, 10 kg açık tütün, 4 kg nargile tütünü, 7 adet elektronik sigara, 15 adet elektronik sigara kiti, 1 adet dedektör ile 15 adet Cep Telefonu ele geçirildiğini belirtti. Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara dair de bilgiler veren Vali Yiğitbaşı, dönem içerisinde 19 olay meydana geldiğini, gerçekleştirilen 2 operasyon sonucunda 4organizatörün yakalandığını ve 1 araca el konulduğunu, ayrıca 85 düzensiz göçmenin yakalanarak Geri Gönderme Merkezine sevk edildiğini söyledi.

Trafik konularında da çalışmaların hızla devam ettiğini kaydeden Vali Yiğitbaşı, son bir ayda i genelinde 91 bin 378 aracın kontrol edildiğini, edilmiş, 4 ölümlü, 257 yaralamalı kaza meydana geldiğini ve bu kazalar sonucunda 5 vatandaşımızın vefat ettiğini, 442 vatandaşın ise yaralandığını kaydetti. 38 şahsa alkollü araç kullanmaktan işlem yapılırken, yapılan Motosiklet uygulamalarında 4 bin 968 motosikletin kontrol edildiğini, bin 401 motosiklet sürücüsüne tutanak düzenlendiğini bin 146 motosikletin de trafikten men edildiğini açıkladı. İlk, orta ve lise düzeyinde bulunan 5 bin 909 öğrenciye trafik eğitimi verildiğini de söyleyen Vali Yiğitbaşı, eğitimlerin artarak devam edeceğini kaydetti. Vali Yiğitbaşı konuşmasının son bölümünde "Reflektör Tak Görünür Ol" projesi kapsamında ise özellikle bahar ve yaz dönemlerinde sıklıkla kullanılan traktör ve bu araçlara bağlı römorkların görünürlüğünü arttırmak, bu konuda bilgilendirme yaparak tarım aracı kullanıcılarında farkındalık yaratmak amacı ile Afyonkarahisar ili Sinanpaşa İlçesi Taşoluk Beldesinde 163 traktör ve tarım aracı kullanıcısına eğitim verildiğini ve 50 traktör römorkuna 100 adet reflektör takıldığını belirtti.

Son günlerde yaşanan gelişmelere dikkat çeken ve bu yaşanan olayların toplumun tüm kesimlerini derinden yaraladığını ifade eden Vali Yiğitbaşı, "Yazılı, görsel ve sosyal medyada çokça yer alan çocuklarımıza yönelik istismar ve saldırı olayları toplumumuzun tüm kesimleri gibi bizi de derinden üzmektedir. Afyonkarahisar'da siber suçlarla mücadele alanında ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Artık bambaşka bir alan var. Gerçek dünyanın dışında olan sanal bir alem var. Ne yazık ki hayatta kendisini ispat edememiş ya da birtakım problemleri olan insanları tuzağa çeken gruplar var. Jandarma ekiplerimizin takibi ile Rusya üzerinden yönetildiği görünen bir hesabı takibe alıyorlar ve ekiplerimizin ciddi takibi neticesinde bu kişinin 16 yaşında Isparta'da yaşayan bir kişi olduğu tespit ediliyor. Ben özverili çalışmaları nedeniyle hem Jandarma hem emniyet ekiplerimize teşekkür ediyorum. Bu belki bizim fark ettiğimiz bir örnek. Bunun gibi maalesef çok sayıda suç bu sanal alemde ne yazık ki işleniyor. Vatandaşlarımızı her türlü suçtan korumak için çalışmalarımıza tüm gayretlerimizle devam edeceğiz" dedi.