-

Gözden kaçırmayın

Gebze’de Hayvan Katliamı Tüyler ÜrpertiyorGebze’de Hayvan Katliamı Tüyler Ürpertiyor

Gelir adaletsizliği bakımından Türkiye, Avrupa'da en kötü duruma sahip ülke konumunda bulunuyor. 2023 verilerine göre, en zengin yüzde 5'lik kesim, her 100 liranın 23,3'ünü alırken, en zengin yüzde 10’luk kesimin toplam gelirden aldığı pay yüzde 33,4’e yükseliyor. Aynı zamanda, halkın yarısının toplam geliri, yalnızca yüzde 22,8 ile sınırlı kalıyor. Bu durum, Türkiye'deki gelir dağılımının adaletsizliğini gözler önüne seriyor.

Zenginler daha Zengin, Yoksullar Daha Yoksul
Açıklanan veriler, son beş yılda zenginlerin daha da zenginleştiğini, yoksulların ise gelir kaybına uğradığını gösteriyor. 2019 yılında en düşük gelire sahip yüzde 50’lik kesim toplam gelirden yüzde 24,5 pay alırken, bu oran 2023'te yüzde 22,8’e düşmüş durumda. En zengin yüzde 25’lik kesim ise toplam gelirin yüzde 54,4’ünü elinde bulunduruyor. Bu da demek oluyor ki, her 100 liranın 54,4 lirasını sadece 25 kişi elde ederken, kalan 75 kişi bu miktarı paylaşmak zorunda kalıyor.

Gelir Dağılımında Avrupa'nın En Eşitsiz Ülkesi
Türkiye’nin gelir dağılımı eşitsizliğini ölçen Gini katsayısı 0,420 olarak belirlenirken, bu rakam Avrupa Birliği ortalaması olan 0,296'nın oldukça üzerinde. Diğer ülkelerle yapılan karşılaştırmalarda, Rusya'nın Gini katsayısı 0,36, Almanya'nın 0,32 ve Japonya'nın ise 0,31 oranında olduğu görülüyor.

Ekonomi Politikaları ve Sosyal Etkileri
Uygulanan ekonomi politikaları, ücretli çalışanlar ve emeklilerin fakirleşmesine neden olurken, Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat (KKM) gibi uygulamalar, en yüksek gelire sahip kesimlere kaynak aktarımını artırdı. Yüksek enflasyon döneminde gerçekleştirilen bu büyük sermaye transferi, yoksulları daha da yoksullaştırırken, zenginlerin gelir payını artırmış bulunuyor.

Değişim ve Yeni Bir Yol Haritasına İhtiyaç
Bu bağlamda, aynı aktörlerin benzer politikalarla farklı sonuçlar beklemek mümkün değil. Türkiye’nin ekonomik yapısında köklü değişim ve yeni bir yol haritası oluşturulması gerekliliği ortada duruyor.