-

Gözden kaçırmayın

Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalığı Aylığı Olarak KutlanıyorEkim Ayı Meme Kanseri Farkındalığı Aylığı Olarak Kutlanıyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Sema Ekinci Sert, influenza hakkında önemli bilgiler sundu. Influenza, halk arasında grip olarak bilinen ve ani başlayan bir viral enfeksiyon türüdür. Üst solunum yollarını etkileyen bu hastalık, genellikle yüksek ateş, şiddetli öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Özellikle kış aylarında daha yaygın olarak görülen influenza, hava yoluyla, öksürük ya da hapşırıkla kolayca bulaşabilmektedir.

Hastalığın seyri sağlıklı bireylerde genellikle bir hafta içinde iyileşirken, hamileler, küçük çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı bulunan bireyler için ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Uzm. Dr. Sert, hamilelik döneminde vücut bağışıklık sistemi değişikliklere uğradığı için gripin anne adayları için daha riskli olduğunu ve doğum öncesi sorunlara neden olabileceğini vurguladı. Bu nedenle, risk grubunda yer alan kişilerin gripten korunmak adına yıllık influenza aşısı yaptırmaları önerilmektedir.

Gripten korunmanın diğer etkili yolları arasında el hijyeni, yüzeylerin düzenli temizliği ve kalabalık ortamlardan kaçınma yer almaktadır. Bu önlemler, grip virüsünün yayılmasını azaltmak adına önemli bir rol oynamaktadır.