Hicri Yeni Yıl / Hicret

1 Muharrem 1446 / 7 Temmuz 2024 Pazar

Kavramlar

Kavramlar, semboller bizim sığınağımızdır. Her inanç grubunun öne çıkardığı değerler vardır. Biz Müslümanlar için şiar / şeâir olarak ifade ettiğimiz ve Müslüman kimliğimizi ortaya koyan kavramlar ve değerler vardır. Ezan, selam ve besmele bunların başında gelir. Bu kavramların önde gelenlerinden birisi de hiç şüphe yok ki hicrettir. Hicret ile Efendimiz ve müslümanlar nefes almış, yeni bir mekanda ( Medine) kendi dünyalarını / devletlerini kurmuşlardır. Günümüzde de hem devletler hem de toplumlar kavramlar, semboller ve değişik figürler üzerinden mesajlarını başkalarına ulaştırmak için gayret gösterir. Aynı zamanda başka toplumların kavram ve değerlerinin bilinmemesi ve başkalarına ulaşmaması için de uğraş verirler. 

Hicret 

Hicretin tarifi şöyledir : Dinî sebeplerle bir yerden diğer bir yere göçme ve özellikle Hz. Peygamber’in Mekke’den Medine’ye göç etmesi olayı. ( "Hicret", DİA) Yani hicret sıradan bir yolculuk veya göç değildir. Bu kavram ve etrafında oluşan değerler önemlidir. İslam dünyasının diğer kavramlarda olduğu gibi hicret kavramına ihtimam göstermesi ve tüketmemesi ve tüketilmesine de izin vermemesi gerekir. 

-          Yaklaşık on üç yıl süren Mekke dönemi sonunda gerçekleşen kutlu olay.

-          İlk vahiyden sonra eşi Hatice validemiz ile Varaka b. Nevfel’e gitmişler, dini davası adına ilk duyduğu söz “ seni Mekke’den çıkaracaklar “ olmuştur. Yani  hicret ateşi ..

-          Önce sahabeden bir kısmı Hz. Peygamberin izin vermesi ile Habeş diyarına hicret ediyor.

-          Efendimiz Akabe mevkiinde iki defa Medinelilerle görüşüyor ve ahitleşiyor...

-          Mekke'den müslümanların tamamına yakını Medine'ye hicret ediyor

-          Geriye Hz. Peygamber, Hz.Ebu bekir Hz.Ali gibi çok az kişi kalıyor

-          Bütün beşeri tedbirler alınıyor..

-          Hz. Ebubekir iki özel deve hazırlıyor. Dört ay besliyor. Peygamberimiz bineceği devenin parasını Ebubekir'in bütün ısrarlarına rağmen veriyor. Müslüman imkân dâhilinde başkasına yük değildir.

-          Dönemin en iyi yol kılavuzu olan , aynı zamanda emin olan , ama henüz iman etmemiş müşrik Abdullah b. Uraykıt isimli bir yol kılavuzu ile anlaşıyorlar..

-          Yapılan plan gereği o gece peygamberimizin yatağında Hz.Ali yatıyor...

-          9 Eylül 622 Perşembe günü Müşrikler dâru'n-nedve'de toplanıp her kabileden bir gencin katılmasıyla peygamberimize karşı suikast planlıyorlar. Böylece akıllarınca kan davasını da önlemiş olacaklar. (DİA,17/461)

-          Ama Efendimiz Yâsin suresindeki ayetleri okuyarak aralarından ayrılıp gidiyor. 10-11-12 Eylül Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerini mağarada geçiriyorlar. 13 Eylül günü yola çıkarlar ve 20 Eylül Pazartesi günü Kuba’ya inerler. Medine’ye vuslat tarihi: bi’setin (peygamberliğin) on üçüncü yılında 24 Eylül 622 yılında. Günlerden Cuma idi.

-          Mekke’den ayrılırken : “ Kavmim çıkarmasaydı ben gitmezdim” buyurdu. Bir anlamda Rabbine dilekçe sundu. Karşılığı Mekke’nin fethi on yıl sonra nasip oldu. Yani büyük işler için sabır gerek..

-          Önce Medine'nin ters istikameti güney kısmında bulunan Cebel-i Sevr'e (sevr dağı)  giderler. Burada üç gün misafir olurlar. Ebubekir'in oğlu Abdullah kendilerine haber getirir, kızı Esma yiyecek temin eder, çobanı Amir b. Füheyre de koyunlarıyla hicret yolcularının ve diğerlerinin izleri kaybeder...

-          Müşrikler peygamberimizi yatağında göremeyince telaşlanırlar ve aramaya başlarlar...

-          Üç gün sonra Abdullah b. Uraykıt ile Cidde sahillerinde buluşur ve yola devam ederler.

-          Süraka’nın haber alması ve takibi... Ancak atı kumlara saplanınca anlar, vazgeçer ve iman eder...

Hicret / Tarihin Başlangıcı

-          Hicretten 17 yıl sonra, Hz. Ömer'in halifeliği esnâsında, Hz.Ali’nin teklifi ile, Hz. Peygamber'in hicret ettiği yılın 1 Muharrem'i olan 16 Temmuz 622 tarihi " Hicri-Kamerî Takvim" için " takvim başı" olarak kabul edilmiştir

 

Hicret Dersleri

1-    Hicret, Allah için yapılan bir göçtür

2-    Üç temel şahsiyet: Hz.Peygamber, Hz.Ebubekir ve Hz.Ali. Ama yol arkadaşı olarak Hz.Ebubekir’i seçmesi önemlidir.

3-    Her hal ve şartlarda " emanet " kavramına olan dikkat öne çıkmıştır.

4-    Atılan her adımda beşere düşen sorumluluk hiçbir zaman unutulmamıştır. Sonra : TEVEKKÜL

5-    Hicret - Edep – Nezaket. Hz.Ebubekir Peygamberimize bir zarar gelmemesi için adeta pervane dönmüştür. 

6-    Ebubekir ailesinin fedakârlığı,   

7-    İşi ehline vermek düsturu böyle zorlu bir yolculukta bile terk edilmemiştir. Abdullah b. Uraykıt örneği...

8-    Hicretle müesseseleşme gelmiştir. Mescid-i Nebi, Kuba mescitleri inşa olunmuş, zekât ve oruç gibi ibadetler farz kılınmıştır.

9-    Müslümanlar din uğrunda ciddi fedakârlık göstermiştir. Yurtlarını ve bir kısmı ailelerini terk etti.

10-    Hicrette, ahde vefa ve dostluğun nasıl olması gerektiği görülmüştür.

11-    Muâhât ( kardeşlik ) anlaşması yapıldı.   Hicret ve İsar ( Kardeşini Kendisine Tercih Etme ) anlayışının en güzel örnekleri yaşanmıştır...

12-    "Ensar" ve " Muhacir" kavramları ortaya çıktı. Ensar: Din için canla başla yardımda bulunan; Muhacir: din için yurdunu terk edendir. Biz hâlâ Balkanlardan ve Kafkaslardan istiklal harbi yıllarında göç eden insanlarımız için “ muhacir ” olarak bahsederiz. Din uğrunda yurdunu terk edenlerin müslüman toplumda yeri tarihte her zaman ayrı olmuştur...

13-    Hicretten sonra Mekke dönemine ilaveten üçüncü bir grup ortaya çıktı: MÜNAFIKLAR

14-    Hicret sadece mekânda değildir. İyiye güzele gitmekte hicretin ruhudur. Hicret daha iyi müslüman olmaktır. “ Yerinde muhacir olmaktır. ”

15-     GÜNÜMÜZDE HİCRET: Haramlardan uzak bir hayata talip olmaktır. Hz.Peygamber buyuruyor ki:  Gerçek muhacir, Allah’ın nehyettiklerinden uzak durandır

 Hicri Yeni Yılınızı tebrik eder, tüm insanlığa hayırlar getirmesini niyaz ederiz.