Peygamberimiz(s.a)’in Örnekliğinde Şahsiyet İnşası

 Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a) hâtemü’l-enbiyadır(Ahzab,33/40). Âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir(Enbiyâ,21 /107).

O (s.a)’nun dünyaya teşrifinden önceki dönemin adı: cahiliyye dönemidir.

Kendisiyle birlikte yeni dönemin adı ise: asr-ı saadettir.

Cahiliye döneminde lakabı: el-emin idi.

Efendimiz (s.a)’in şahsiyeti, ahlakı ve güzel hasletleri nübüvvet öncesi de toplum tarafından biliniyor ve tertemiz bir hayatı vardı.

Şahsiyetinin kaynağı Rabbimiz ve son vahiy olan Kur'an-ı Kerim idi. Şöyle buyrulmaktadır:

De ki: “Şüphesiz rabbim beni doğru yola, sapasağlam bir dine, Allah’ı bir bilen İbrâhim’in dinine iletti.” O, ortak koşanlardan değildi“ (En’âm,6/161)

İşte bunun için sen çağrına devam et ve emrolunduğun gibi doğru çizgini sürdür. Onların arzularına uyma ve şöyle de: “Ben Allah’ın indirdiği bütün kitaplara iman ettim ve bana aranızda âdil davranmam emredildi. Allah bizim de rabbimiz, sizin de rabbinizdir. Bizim yaptıklarımız bize, sizin yaptıklarınız size. Sizinle bizim aramızda mesele yok. Allah hepimizi bir araya getirecektir. Dönüş ancak O’nadır.” (Şûrâ,42/15)

Mekke döneminde zor günlerde bile öncelikle tevhid akidesinden ve inandığı değerlerden vaz geçmemiştir.

Davasından vaz geçmesi için kendisine sunulan dünyalık teklifler karşısında “ sağ elime güneşi, sol elime de ayı verseniz davamdan vaz geçmem “ şeklinde kararlılığını ifade buyurmuştur.

Efendimiz(s.a)’in özelliklerinden bazılarını şöyle ifade edebiliriz:

-        O (s.a)’nun ahlakı Kur'an-ı Kerimdir: Sa’d b. Hişâm anlatıyor: “(Hz. Âişe’ye) "Ey müminlerin annesi, bana Resûlullah"ın (sav) ahlâkını anlat." dedim. O da şöyle dedi: "Sen Kur"an okumuyor musun? Resûlullah’ın (sav) ahlâkı Kur"an idi…"(Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 26)

-        Üsve-i Hasenedir: Yegane örnek insan, şaşmaz rehberimizdir.

-        İnsani ilişkileri sevgi temellidir: sevginin kaynağı şüphesiz ki Rabbimizdir. Şöyle buyrulmuştur: “Rabbinizden bağışlanmayı dileyin, sonra O’na tövbe edin. Muhakkak ki rabbimin merhameti ve sevgisi boldur” dedi. “ (Hûd, 11/90)

-        Emin bir kişi idi: En zor zamanlarda bile sözünde durmuş, düşmanları kendisinin doğruluğundan asla şüphe etmemişti. Bunun en güzel örnekleri hicret esnasında kendisinde bulunan emanetleri sahiplerine ulaştırmak için Hz.Ali’yi yerine bırakmasıdır. Bir diğer örnek davranışı ise Hudeybiye antlaşması imzalanınca getirilen Ebu Cendel isimli sahabeyi Mekke’lilere geri teslim etmesidir.

-        Karşısındaki insana değer vermesi: Yaşı ne olursa olsun ister yetişkin isterse çocuk karşısındaki insanı dinlerken değer vermiştir. Çocuklarla konuşurken onların göz hizasına eğildiği haber verilir.

-        Hayatı sade idi,

-        Zorda kalanlara yardım ederdi,

-        Cömertti,

-        Şükreden bir kul idi: Muâz b. Cebel"den rivayet edildiğine göre, Resûlullah (sav) onun elini tuttu… ve şöyle buyurdu: “Ey Muâz! Sana her namazın ardından şu duayı söylemeyi terk etmemeni tavsiye ediyorum: "Allah"ım, seni zikretmek, sana şükretmek ve sana güzelce ibadet etmek için bana yardım et!" ( Ebû Dâvûd, Vitr, 26; N1304 Nesâî, Sehiv, 60)

-        Sözü zarif ve anlaşılır idi: Hz. Âişe (ra) şöyle demiştir: “Hz. Peygamber"in (sav) herhangi bir konuyu anlatırken (tane tane konuşması sebebiyle) sözcüklerini saymak isteyen kimse sayabilirdi.” (Buhârî, Menâkıb, 23)

Hz.Peygamberin örnekliği kıyamete kadar her Müslüman için devam edecektir. Birey olarak kendi kimliğimiz, aile fertlerimiz ve ümmetin her bir ferdinin O’nun (s.a) sireti iyi okunmalı ve iyi anlaşılmalıdır. İçinde bulunduğumuz zaman diliminde ümmetin dağınıklığı, sıkıntıları ve perişanlığı bize öğrettiği güzelliklerden uzak kalmamız olduğu aşikardır. Müslüman kendisinin veya kardeşinin hatasını düzeltirken veya bir derdine derman ararken de Kur'an-ı Kerim ve sünnetin rehberliğine muhtaçtır.

Başka dünyaların veya ideolojilerin bize öğrettiği maddeci, çıkarcı, ötekini düşünmeyen ve özellikle helal ve haram dengesinde değerlerimizi alt-üst davranışlar Müslüman şahsiyeti ile bağdaşmaz. Rabbim Efendimizin ahlakını takip etmede gayretli olanlardan eylesin.